dimarts, 25 d’octubre de 2011

La Descripció

A petit grup hem treballat els diferents models de descripció i algunes d'aquestes les hem desenvolupat primer fent una descripció sobre un company i després fent una exposició de fotografies sobre el mateix company el qual havíem descrit anteriorment. Per començar faig una breu explicació sobre el dossier que la professora de COED ens va adonar per ajudar-nos en qualsevol moment ha descriure i alguns exemples de  descripcions i seguidament explico com vàrem realitzar la sessió de les exposicions.

Què és?
 • La descripció és un mètode d'organització del que volem explicar linguisticament, ja sigui de persones, animals, paisatges etc. És pot descriure qualsevol aspecte real o imaginari. La descripció la desenvolupem en tres parts, la primera hem d'establir el tema, la segona la caracterització i la tercera la relació amb el món exterior. Hi han dues classes de descripció:
 1. Descripció objectiva:
  L'autor adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit.
 2. Descripció subjectiva:
  L'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu.
Models:

 • Cançons, comentades:
  El Gripau Blau: Descriu a una persona que és creia el millor en tot, era un egoista.
  Lila: Descriu a una noia adolescent que és mostra tal i com és ella.
  Pedro Navaja: Descriu una situació d'un home del món.
  Com un puny: Ramon li va escriure aquesta cançó a la seva dona que era italiana i sovint anava a veure la família. En aquesta cançó reflecteix l'absència del amor, un sentiment d'enyorança.
  Nit de Sant Joan: Descriu la nit de Sant Joan que és la nit més màgica.
 • Conte, comentat:
  Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix (traducció i adaptació de Pete Seeger).
 • Vídeo, comentat:
  Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanya estiu 2009. És un anunci que reflecteix l'esperit de la juventud, l'esperit de les nits d'estiu, d'unes vacances, que tot el que succeeix en les vacances és queda allà i enlloc més.
 • Poesia, comentades:
  Gernika, Palau i Febre: Descriu el que va succeir al poble de Gernika el dia que va ser destruït.
  Si parlo dels teus ulls, Miquel Martí i Pol: Parla del seu amor.
 • Poesia Visual, comentades:
  Passeig virtual per l'obra d'en Joan Brossa.
 • Novel·la:
  El carrer estret, Josep Pla.
  Els homes que no estimaven les dones, Stieg Larsson.
  "la tramuntana", dins El geni del país, Josep Pla.
 • Assaig:
  Salvador Espriu vist per Josep M. Espinàs a Relacions particulars.
  Salvador Espriu vist per Baltasar Porcel a Grans catalans d'ara
  Xesco Boix vist per Lluís M. Panyella a www.labicicleta.cat/xescoboix2.htmL'Imma Gómez la professora de l'assignatura ens ha donat un dossier amb exemples, perquè poguem fer les descripcions del Qui ets, tu? o qualsevol altre tipus de de descripció.Aquí deixo un exemple d'una de les cançons que hem escoltat:

 Pedro Navaja, Rubén Blades

Aquí deixo la descripció que vaig fer sobre la Núria Serrano Novell, estudiant de 1r Grau de Primària a blanquerna:

Un cop coneixes a la Núria és difícil pensar que no la necessites. El dia que la vaig conèixer estàvem al bar de la universitat, semblava que li haguessin donat corda, xerrava com un lloro i amb aquell to de veu que semblava que portes amagat un megàfon  pel seu cos.

La Núria Serrano Novell té 18 anys i viu a Sant Cugat del Vallès. Ella no és alta, és dels pots petits, hi ha una bona confitura. Te els cabells del color negre i arrissats com el mar quan està enfadat, els seus ulls com diu Fito i Fitipaldis a la seva cançó són del color de la “coca-cola”, doncs si, són marrons, grans, brillants i sincers com la seva persona, la seva boca és gran, si, gran de tan riure, ella sempre somriu, té aquell do de regalar somriures quan més els necessites.

La Vall de Núria és un dels raconets de Catalunya que més m’agraden, un cop hi has anat sempre hi acabes tornant i no un cop, sinó varis. Doncs la Núria és igual, el dia que la vaig conèixer em va agradant tant que ara és com una droga, de les bones clar, cada dia vull saber més d’ella i no me’n canso. El seu primer cognom Serrano, em va recordar al sabor d’un bon pernil, aquell sabor que quan s’acaba encara en vols més perquè no n’has tingut prou; el segon Novell, em recorda a l’olor del cafè de casa (és de la marca novell), l’olor del cafè que no pots deixar d’inspirar.

Fa un mes que la conec, està clar, que amb un mes no coneixes a una persona, jo considero que mai acabes de saber com és realment un ésser, perquè si cada dia aprenem, cada dia coneixem. Doncs bé, amb un mes que fa que conec a la Nuria està feta una bona aries com el seu signe zodiacal indica. Té una energia envejable  que sembla que el seu cos funcioni amb piles “duracel”, és molt entusiasta li agrada el que fa i ho transmet, a la Nuria li agrada tibar del carro, no para mai de proposar i de fer i si ella creu que el que ha dit i/o proposat és millor que el que tu has dit, ella t’ho farà saber amb la seva mirada, que aquesta parla per si sola. Quan comença un projecte i creu que va per bon camí, no para de lluitar fins ha aconseguir-ho i això diu molt d’una persona, no és conforma a tenir un set ella vol més, així és construeixen les petites grans persones.

Una de les coses que més em va sobtar de la Nuria, es que no te cap hobby, és la primera persona que conec que em diu que no te cap cosa especial que la faci seva. Diu que li agrada tot, anar a passejar, anar al cine, cantar, ballar que no destaca en res en especial. Pel que fa a la música no té un grup pel qual sigui seguidora, amb ella li agrada la música en general, sincerament no se quin tipus perquè quan li vaig preguntar no va concretar.

Per finalitzar, diré que a la Núria li agrada el color groc, a mi m’encanta, i aquest mateix és el color de l’amistat, la qual cuidaré i la regaré cada dia, com va fer el petit príncep amb la seva rosa. 

Seguidament explicaré com vam realitzar les exposicions del Qui ets, tu?:

Dimarts 26 d'octubre a classe de petit grup vam fer una exposició a petit grup. Cadascú de la classe havia de descriure a un company el primer treball que havíem de fer era un póster de dina A-4 amb una simbologia que ens havia de recordar a la persona que havíem decidit descriure i durant un o dos minuts havíem de fer una explicació de perquè havíem fet aquell póster i perquè havíem escollit aquella persona.

Vam arribar el dimarts a classe i vam posar totes les cadires al mig de l'aula, i vam seure. Malament! quan va arribar l'Imma no teniem cap poster penjat perquè no vam portar bluetack i estàvem tots xerrant. Al principi és va enfadar perquè no havíem complert la feina que ens va dir, però al final vam fer les exposicions i va quedar tot molt bé.

Quan van acabar les exposicions, vam comentar com havia anat. En general va anar molt bé, però hem de posar més atenció a l'hora de parlar, hem de tenir més vocabulari per poder desenvolupar-nos millor a l'hora de parlar. També hi van haver que no van complir el pacte de que havia de ser un póster de dina A-4, altres (com el meu) hi havia una falta, d'aquestes que confonen però que a hores d'ara no hauria de ser cap problema. També vam dir quins havien estat els pósters més macos, a mi em va encantar el de la Maria Royuela, molt original i molt bonica la fotografia.

Per finalitzar, m'ha agradat aquesta activitat perquè he pogut coneixer més als companys que encara no havia compartit cap moment, i ha estat una manera d'acostar-nos més. Pel que fa al meu póster, vaig descriure a la Nuria Serrano que tan sols fa un mes que la conec i ja forma part de mi. La redacció si que m'hi vaig estar estona per fer-la, em va agradar, i crec que la vaig fer bé; pel que fa al póster, vaig fer una falta i això fa que hagi perdut encant però també em va agradar perquè mostra l'estima que li tinc a la Núria.

exposició QUI ETS, TU?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada